Daab I Folkekirken
Hvad laver en præst, når det ikke er søndag?

Hvad laver en præst, når det ikke er søndag?

En præst holder ikke fri mandag til lørdag. I løbet af en uge er der mængder af samtaler, møder og forberedelser.

Torsten Ringgaard har sat sig tilrette ved bordet i køkkenet i præstegården i Hansted ved Horsens. Det er stadig mørkt udenfor. Ovre på den modsatte side af vejen kan man se to oplyste vinduer fra kirken. En lang dag venter for sognepræsten.
Torsten remser op: Klokken 8 skal han mødes med konfirmanderne. Derefter er der højskoleformiddag. I eftermiddag skal han snakke med sin sekretær om forskellige praktiske ting. Derefter skal han på dåbsbesøg. Og dagen slutter med to møder, først med menighedsrådets aktivitetsudvalg og derefter med idrætsforeningen.

 • Det er dog ikke som præst, jeg er der, indskyder han. Kun lyden af et snurrende køleskab kan høres, når Torstens klare bornholmske accent ikke længere fylder rummet.
 • Jeg har endnu ikke lært at tale jysk, griner Torsten, som nu har boet i Jylland i 15 år. Morgenmaden er spist, og han går over på den anden side af vejen, hvor sognehuset ligger som nabo til kirken.

7.55

Nogle halvsøvnige elever kommer cyklende og når med nød og næppe at bremse, inden de ramler sammen med de gule teglsten, som udgør sognehusets ydermure.

 • Godmorgen, siger Torsten og smiler til dem.
 •  ‘Mor’n, lyder det meget stille fra en af eleverne.

Seks elever er kommet før Torsten. I den ene ende af rummet har en dreng lagt sig tilrette på en bænk og bruger et armlæn som hovedpude.

 • Har du ikke sovet i nat? spørger Torsten grinende.

Han svarer ikke.

 • Han har spillet World of Warcraft hele natten, er forklaringen fra flere af hans kammerater.

17 stole er optaget af elever i konfirmandstuen. Torsten er i gang med navneopråb, samtidig med at han spørger de enkelte elever, om de var i kirke i søndags.

 • Altså jeg ville gerne. Men min far vækkede mig først klokken 10, og så kunne jeg ikke nå det, beklager en hætteklædt dreng sig.
 • Så må du bare forsøge at komme til gudstjeneste på søndag, lyder de opmuntrende ord fra Torsten.
  Efter de har sunget en salme, beder de fadervor og siger trosbekendelsen i kor.
 • I dag skal vi starte med at se et lille videoklip med Dirch Passer… begynder Torsten, men bliver afbrudt af børnene, som kommer med forslag til, hvad de gerne vil se med Dirch Passer.

Imens bukker Torsten sig ned og starter videomaskinen. Han rejser sig op igen og tysser på børnene, mens en revy med en rygestop-ramt Dirch Passer ruller forbi på lærredet.
Torsten inddeler børnene i arbejdsgrupper. Det skal handle om vilje og ønsker.

9.35

Der er efterhånden blevet tomt i konfirmandstuen. En enkelt af eleverne samler salmebøgerne sammen, mens Torsten er ved at forberede sig til højskoleformiddagen. Han fjerner nogle skydedøre, som deler konfirmandstuen fra et mindre rum ved siden af. Nu er konfirmandstuen pludselig blevet et foredragslokale.

 • Der plejer at komme omkring 70, mest ældre, men også nogen uden arbejde, fortæller Torsten, mens han stiller nogle borde på plads.

Pludselig stæser Torsten ud af døren. Der mangler batterier til det headset, som foredragsholderen skal bruge. Så der er ikke andet for end at køre til Horsens for at handle ind.

Torsten sidder på sit kontor på præstegården med batterierne foran sig. Han har lige tændt computeren.

 • Jeg kan vist godt nå at tjekke mail, tænker han højt, mens han sprætter nogle breve op.

Computeren driller dog.

 • Den er meget langsom. Vi fik på et tidspunkt en ny computer, men den satte jeg ind til min sekretær. Den kan godt være, at den skal herind alligevel. Hun er der jo kun en gang om ugen.

Torsten slukker sin egen computer og går med raske skridt ind til sekretærens computer. Den er lidt hurtigere i optrækket.

 • Der er vist ikke noget vigtigt, konstaterer han efter at have hentet mails.

Han tager en pæn jakke hen over sin bluse og går over til sognehuset.

Torsten er i gang med sin runde. Han skal nå at hilse på alle sammen, inden han skal op foran for at byde velkommen til højskoleformiddagen. Dagens foredragsholder er Bjarne Nielsen Brovst.

 • Vores taler er godt nok ikke kommet endnu. Men vi må da håbe, at han kommer inden klokken 11. Inden da skal vi synge lidt sammen, siger Torsten i sin velkomst.

Derefter fylder melodier fra blandt andre Spurven sidder stumt bag kvist og Sorrig og glæde lokalet.

Foredraget er for længst slut. Efter en foto-session med nærværende blads fotograf er det tid til at mødes med sekretæren. Der er mange ting, der skal diskuteres. En mor til en otte-årig dreng vil gerne af med sin mands efternavn, og det skal hendes søn også. Torsten og Ruth bladrer forskellige mapper igennem for at finde ud af, hvordan reglerne er.

Næste tema er telefonbøger.

Hvad skal jeg med denne her?

Ruth viser Torsten et skema fra Mostrups telefonbøger, hvor de skal skrive adresse og telefonnummer på præstegården.

 • Den skal vi helt sikkert med i, fastslår Torsten og begynder at udfylde den. To andre telefonbøger er oppe at vende. Og præstegården skal være med i begge. Men med de rigtige oplysninger.
 • Der står der ikke nogen numre til graverne, konstaterer Ruth.

Torsten får også sendt nogle billeder fra morgenens møde med minikonfirmanderne til Ruth. De skal bruges til kirkens hjemmeside.

På rekordtid har Torsten kørt fra præstegården og ned i byen, hvor han mødes med et forældrepar, som skal have et barn døbt.
Parrets førstefødte hopper i sofaen, mens Torstens og parrets opmærksomhed er rettet mod ”den lille ny”.
Torsten gennemgår dåbsritualet.

 • Så stiller jeg jer nogle spørgsmål, som I helst skal svare ja til alle sammen, griner Torsten. Torsten forklarer dem, at efter dåben vil der være nadver, og han opfordrer dem til at være med der.
 • Både for at vise, at I er en del af menigheden, men også for at vise jeres ældste datter, hvad det vil sige at komme i kirke.
 • Men det er naturligvis helt frivilligt, indskyder Torsten.

Dagens sidste møde som præst er med menighedsrådets aktivitetsudvalg, som skal diskutere aktiviteterne for 2007.

 • Jeg kunne godt tænke mig, hvis vi havde nogle temaaftner om dåb og nadver og Guds grænseløse nåde og kærlighed eksempelvis. Nogle af de ting, man hører i kirken, siger Torsten.

Der bliver nikket rundt om bordet.

 • Det kunne også være en samtaledag om det at være dansk, foreslår en anden.
 • Nej, jeg synes faktisk, at det er ret vigtigt også at have et kirkeligt emne med, fastholder Torsten. Mødet er ved at være slut, og nu kan Torsten i overført betydning smide præstekraven. Men det betyder ikke, dagen er forbi. Han er aktiv i en idrætsforening i Hansted og skal til udvalgsmøde i aften.
 • Jeg kan godt lide, at jeg også kan vise, at der er andre sider af Torsten end præsterollen, forklarer han.
  Men her må Xryds’ udsendte give op. Maratonpræsten, som udover sin præstegerning både træner fodbolddrenge, svømmer og i al almindelighed er aktiv i byens liv, er svær at holde trit med over længere distancer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *