Daab I Folkekirken
For også vort påskelam er slagtet, Kristus

For også vort påskelam er slagtet, Kristus

Påsken er af mange kristne set som årets største fest. En fest, der skal markere, at Jesus overvandt døden en gang for alle. Og ingen fest uden god mad.

Nedenunder bringer vi forslag til gode påskemåltider, hvor lammet, der symboliserer Jesus, selvfølgelig har en central rolle. Jødernes påskefest inkluderer også lammet, der her er et symbol på dengang, Gud udfriede israelerne fra Egypten.
På samme måde er de usyrede brød, der også indgår i jødernes påskemåltid, et minde om den hast, hvorpå israelitterne måtte flygte fra Egypten – her måtte de tage deres dej med, før den var syret og hævet.

Vi bringer her to forslag til en lammemiddag – begge retter hentet fra Poul Joachim Stender og Susanne Engelstoft Rasmussens kogebog ”Præsten og Kogejomfruen”.

Skærtorsdagshovedret:

Udbenet lammekølle fyldt med sødme og Judasører, dertil salat med fortvivlet bitterhed Til 6 personer

Fyld

  • 10-15 g tørrede judasører (svampe) (kan undværes)
  • 1 dl rosiner
  • 1 håndfuld rucolasalat
  • ½-1 dl ristede pinjekerner
  • skal og saft fra 1 usprøjtet citron
  • salt (gerne Maldon eller fransk uraffineret)

Salat

  • spæde mælkebøtteskud
  • ½ radicchiosalat
  • ½-1 romaine eller iceberg
  • friske blade basilikum

Dressing

  • 3 spsk olivenolie
  • 1 spsk god eddike
  • 1 fed presset hvidløg
  • salt og peber

Sauce

  • sky fra lammestegen
  • 1 håndfuld rucolasalat
  • 1 spsk citronsaft
  • 50 g smør

Gnid kødet med salt.
Skyld judasørene i koldt vand og lad dem derefter ligge i blød i koldt vand i 1 time.
Hak judasørene groft.
Hæld kogende vand over rosinerne og lad dem trække cirka 10 minutter.
Hak rucolasalaten fint.
Rist pinjekernerne på en tør pande til de bliver let gyldne.
Bland fyldet sammen og krydr med salt og peber.
Kom fyldet på kødet og snør lammekøllen sammen med kødsnor.
Læg kødet i et ovnfast fad og stil det i en 250 grader varm ovn cirka i 15 minutter.
Skru ovnen ned på 160 grader og lad kødet stege cirka 1 ½ time (centrum temperatur 70 grader)
Lad kødet hvile 15 minutter, inden det skæres for.
Riv bladene til salaten i mindre stykker.
Pisk dressingen sammen og bland den i.
Saml skyen fra stegen i en lille kasserolle.
Skum fedtet fra.
Hak rucolasalaten meget fint og tilsæt det sammen med citronsaft.
Kom små klumper smør i og lad det smelte i skyen, mens du pisker.
Dryp saucen på kødet eller brødet.

Tilbehør: usyret brød

  • 10-12 stk
  • 500 g sigtet speltmel eller durummel
  • ½ tsk salt
  • 1 dl olivenolie
  • 3 dl vand

Smuldr mel, salt og fedtstof sammen i en skål.
Tilsæt vand og ælt dejen til den er smidig.
Lad dejen hvile cirka 1 time
Del dejen i 12 lige store boller
Rul dem tyndt ud og form dem som flade dråber.
Steg brødene på en pande uden fedtstof et par minutter på hver side eller bag dem ved 200 grader i ovnen 10-15 minutter.

Påskedagsmiddag

  • Marineret lammekød på bygsalat
  • Til 6-8 personer
  • I udbenet lammekølle

Marinade

  • ½ dl olivenolie
  • 2 fed presset hvidløg
  • 2 spsk finthakket rosmarin
  • Saft og skal fra ½ usprøjtet citron
  • ½ cognac salt og friskkværnet peber
  • 4 løg
  • 4 gulerødder
  • 2 dl kalamata oliven

Bygsalat

  • 3 dl hele bygkerner
  • ½ agurk
  • ½ dl hakket persille
  • ½ dl hakket basilikum
  • 1 dl olivenolie
  • 1 fed presset hvidløg
  • 2 spsk citronsaft
  • Salt
  • Salat, evt. rucolasalat
  • 100 g parmesanost eller pecorino

Rør marinade sammen.
Puds kødet for hinder og smør noget af marinaden på.
Snør kødet sammen med kødsnor.
Kom kødet og resten af marinaden i en plasticpose.
Læg posen i køleskabet natten over.
Kom kødet i en gryde med låg, der kan tåle at komme i ovnen eller i et lerfad med låg.
Læg løg skåret i kvarte og gulerødder i grove tern ned til kødet.
Stil fadet i en 250 graders varm ovn i cirka 15 minutter uden låg.
Tilsæt oliven og læg låget på.
Skru ned til 200 grader og steg kødet cirka 1 ½-2 timer.

Kog bygkernerne i letsaltet vand i cirka 45 minutter, eller til kornene er møre.
Skær agurken i små tern.
Kom persille, basilikum, olivenolie, hvidløg, citronsaft og salt i en blender og blend, til dressingen er jævn.
Bland dressingen i kornene sammen med agurk.
Riv salatbladene fra hinanden og bland dem i.
Høvl parmesanost over med en kartoffelskræller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *